2013. október 21., hétfő

A közmédia és a petíciók 1. rész - Walt Disney Bemutatját újra az M1-re

Azt mondják, hogy a közmédia szóban a "köz" azt jelenti, hogy egy köztévé valamilyen közösséget szolgál. Például most az animések közössége a jelenlegi négy köztévé egyikén, az M2-n késő éjjel szívesen látna animéket. Persze a közmédia sem tud mindig minden közösség kedvére járni, lehet az oka, hogy a kívánt közösséget szolgáló tartalom vagy nem illik a közmédia csatornájának színvonalába, vagy a kívánt film/sorozat/ötlet túl drága, vagy annak a forgalmazójával nincs szerződésük, vagy ki tudja miért nem tud mindig a közmédia mindenkinek kedvére járni, akármennyire volna rá igény. Ilyenkor van az, hogy az ember a neten elindít egy petíciót, amivel ha célt nem is mindig, de ebből kiderül, hogy mekkora igény van olyan minőségi cuccot adni a köztévén, amit máshol manapság nem látni a tévében.

Jelenleg két közmédiás online petíció létezik: egy animés, aminek célja egy anime blokk indítása az M2-re késő este, és egy retró mesefilmes, amiben a december közepén induló, csak régi magyar filmeket és műsorokat sugárzó M3-ra kérnek élőszereplős, elsősorban réges régi európai mesefilmeket. Mind a kettő szeptemberben indult, de valójában már régebben is voltak petíciók a közmédia számára, amik a mai napig eredménytelenek. Ebben a három részes posztban mesélek a két régi és a két új petícióról. Most ismerjük meg az egyiket.Walt Disney Bemutatját újra az M1-re

Ez a petíció 2009 tavaszán indult Youtubeon. Célja az volt, hogy az M1-en az 1991 és 1998 között vasárnap délután vetített Walt Disney Bemutatja összeállítást tűzzék vissza műsorra, mégpedig a korabeli arculattal és sorozatokkal, régi szinkronnal, az eredeti csatornán (M1) a megszokott időben (vasárnap délután 4-kor). Ugyanez volt érvényes a Családi Mozidélután a Disney-vel nevű filmblokkra, amit szintén az M1-en adtak 1992 és 1996 között, szombat délután, és Disney-hez kötő filmet adtak benne.
Mikor az RTL Klub naponta veített (hétköznap egy, szombaton kettő-három) Disney rajzfilmet, akkor akadt egy kis probléma: néhány, a régen az M1 WDB összeállításban látott sorozatot (Csipet csapat, Dinka banda, Balu kapitány) új szinkronnal adták, ami eléggé rontott az eredetiségen. A Youtubeon sokan panaszkodtak emiatt. Végül a videómegosztón valaki elhatározta, hogy megpróbálja visszahozni a WDB műsorát a közmédiára, akárhogyan, de leginkább csakis vasárnapra, csakis az M1-en, és furcsa rögeszmével csakis az akkori színes, kék hátteres, rózsaszín keretes mozgó kockákkal, benne a sorozatok jeleneteivel.
Páran (köztük én is) támogatták a petíció ötletét, annyira, hogy az egyik pártfogó saját fikciót is összedobott, ami kísértetiesen hasonlított az eredeti WDB-re: a régi főcím, a kék háttér, a rózsaszín keretes mozgó kockák a sorozatok jeleneteivel.

Ez az a videó (jó lenne tudni milyen programmal lehet ilyet összedobni):
                            

A WDB petíció a mai napig még a 200 aláírót sem haladta meg.

Vélemény:
A régi idők kedvéért valóban jó ötletnek tartom, hogy valahol adjanak régi Disney meséket, a régi szinkronnal, egy elérhető (nem kábeltévés) csatornán. De nem értem: ha egyszer a közmédiának ismét lehetne vetítési joga a régi Disney sorozatokra, akkor miért kelljen hosszú hetet várni a kövekező epizódig? A petíció indítójának miért nem jó, ha inkább hétvégén, vagy hétköznap, vagy legjobb esetben mindennap adnának legalább egy régi Disney sorozatot? Miért kell annyira ragaszkodni ahhoz, hogy pont csakis az akkori, már nem aktuális intróval és arculattal legyen WDB? Miért? Kérdem én. Azért mégiscsak egyetértek a régi szinkronnal, úgy lenne az igazi, de akkor könyörgöm, ne csak vasárnap legyen már délután 4-kor, pont az M1-en, amikor az M2-n a gyereksávban is elférhetne akár naponta legalább egyszer egy régi Disney sorozat. Például most hétköznap délután van Varázslók a Waverly helyből, hamarosan Phineas és Ferb, meg a CGI-s Mickey egér játszóterét is tervezik az M2-re. Tudom, ezek nem régiek, de Disneysek. Plusz 2012 óta van az M2-n Lizzie McGuire is. Ha így folytatják, lehet, hogy jövőre már a WDB sorozatokból is válogathatnak, de akkor azok hadd menjenek olyankor, amikor a szerkesztők akarják, ne legyen kötelező csak vasárnap délután 4-kor adni őket. Megértem, hogy pont vasárnap délután 4-kor lenne ideálisabb a nosztalgia kedvéért, de akkor is. Ennyi.

A petíció még ma is él: http://www.petitionspot.com/petitions/disneymtvzrt
Aki akarja, aláírja, de ha hosszú évek óta létezik, és azóta még 200 aláírás sincsen, akkor szerintem ez nem fog szinte semmit elérni.

A petíció kitalálója nyilván most sem adja fel: most a december közepén rajtoló retrócsatornánál, az M3-nál próbálkozik a WDB ötlettel, pedig világosan megmondták egyszer, hogy az M3 rajzfilmet nem tervez, tehát szerintem ott is hiába próbálkozik.

Ha esetleg a petíció indítója megint kitalálna WDB fikciókat (akár M2-re, akár M3-ra), akkor itt lehet nyomon követni. A Youtube-os csatornáján egyébként olyan fikciókat is lehet találni, amik az M2 gyereksávjának szólnak, köztük jópár olyan is látható, amik a valóságban a beteljesülésük nem valószínű. Például van köztük a Sailor Moon sorozat vágatlanul az M2-re nappal, 6-os karikával, vagy vasárnap délelött egy Disney zenei klip, utána élő Disney műsor közvetítése, stb. De ez már egy másik téma.

Legközelebb a Nickelodeon délutánt az M2-re petícióról írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése