2013. október 22., kedd

A közmédia és a petíciók 3. rész

Tegnap megismertük a "Disney Délután" és a sikertelenebb "Nickelodeon Délután az M2-re" petíciókat. Az utolsó rész most két olyan petícióról szól, amik szeptemberben indultak. Ezek az animés és a régi mesefilmes petíciók. Az egyik úgy néz ki, hogy már eredményt fog elérni. Ha kíváncsiak vagytok ennek a két petíciónak a történetére, akkor a "További bejegyzések" mögött olvashatjátok.
Animéket az M2 20 óra utáni sávjába

A petíció majdnem egy hónapja indult, és gondolom ma is érvényes. A petíció célja az, hogy az M2 este 20 óra után vágjon bele legalább egy, vagy több komolyabb japán anime sorozat vetítésébe.
Az Animax régebben a komoly animesorozatok miatt volt olyan népszerű. A csatorna mostanában sokat romlik, mert már nem adnak benne annyi animét, amennyit akkoriban. Csak azok az animék mennek rajta, amiknek a vetítési jogaik még élnek (de szerintem azok sem húzzák sokáig). A csatornát mindenféle amcsi műsorokkal, sorozatokkal és filmekkel próbálják életben tartani.
2012-ben indult egy petíció, aminek célja az, ami a nevében van: fellendíteni a magyar animés piacot. A petíció lassan az 1000. aláírásnál tart.
Az Animax Facebook oldala 2012 ősze óta nem úgy néz ki, mintha az adminok kezelnék. Az oldal idővonalát ma már csak a lelkes animerajongók, és a régi Animax-fanok használják korlátlanul csevegésre. Egy ilyen lelkes fannak jutott eszébe, hogy ha már a kertévék és más médiacégek nem foglalkoznak a komolyabb animék vetítésével, akkor a mentsvár a 2012 vége óta gyerek és ifjúsági csatornává alakult M2 lehetne.
2013 nyár végén kitalálta, hogy ha a magyar animés piacot fellendíteni kívánó petíció elérné az 1000 aláírót, akkor rá lehetne venni az aláírók többségét, hogy írjanak a közmédiának levelet, amiben kifejtik, hogy miért lenne jó, ha az M2 késői sávjába bekerülne néhány komolyabb anime.
Mégsem lett kivárva az 1000 aláírás, és 2013 szeptember 30-tól elindult az "animéket az m2-re" akció, ami így kezdődött: a kampány indítója nyílt levelet tett közzé az Animax FB idővonalán, amiből a levélírók meríthetnek ötletet a közmédiának szóló levelükhöz, de egészben szószerint bemásolni a regény-hosszúságú írást a saját levélben a siker érdekében nem lehet. Egy közlemény felkerült az animés piacot fellendíteni kívánó petícióra, és a petíció indítója egy csomó animés Facebook oldal linkjét is közzétette az Animax FB oldalán, ahova lehetett terjeszteni a kampányt. Október elején a közmédia email fiókja nyilván vagy 100 ilyen animés levéllel telhetett meg. A legtöbbször olyan sablonválaszt kaptak a kampányban résztvevő írók, hogy nem terveznek a jövőben animét, vagy hogy egyáltalán nem fognak adni.
Volt egyeseknek ellenvetésük a kampány miatt. Valaki például egyszer egy csomó animés FB oldalra megírta, hogy hagyják az M2-t, és próbálkozzanak a Viasattal, hátha ők elindítanának magyarországon egy animecsatornát, aminek Viasat Anime lenne a neve. Egy héttel később el is terjedt egy Viasat Anime FB oldal, ami egy új animecsatornát hirdetett, de kiderült, hogy semmi sem igaz belőle. A botrányról részletek itt olvashatóak.

Például ilyen lenne, ha a kampány elérné a célját
(A kép csak illusztráció!)
Hogy mi lesz az eredménye az M2 kampánynak, azt én sem tudom megjósolni, azért én sem vagyok egy futurológus. Annyi biztos, hogy én eddig a közmédiának még nem írtam levelet animés ügyben, és nem is fogok. Ez nem azt jelenti, hogy szkeptikus vagyok, hanem szerintem már fullig lehet a közmédia fiókja az animés levelekkel, és egy esetleges negatív visszhang elkerülése érdekében jobb, ha inkább így nem is kezdek írni animés ügyben. Minek? A fő, hogy már tudják az illetékesek, hogy igényt tartunk rá. Ha a fejesek akarják, akkor adnak komolyabb animéket az M2-ben, de ha pénzhiány vagy más okból nem tervezik, akkor nem is erősködök.

Akinek mégis van kedve, vagy életbevágóan fontosnak tartja az animék rendszeres vetítését az M2 késői sávjába, az látogasson ide a részletekért: http://www.peticiok.com/probaljuk_meg_fellenditeni_egyutt_az_animes_piacot

Vélemény:
Jó ötletnek tartom a komolyabb animéket az M2 késői sávjába, és igazi hiánypótlás is lenne. De akkor ne csak az Animaxon a közelmúltban és jelenleg agyonismételt animék legyenek rajta. Egy ideig támogatom a petíciót, de nem az örökkévalóságig. Hosszútávon csak akkor vagyok hajlandó egy ilyen drága petíciót támogatni, ha időben lesz eredménye, pl. hogy tervezik végre.


Élőszereplős mesefilmet, mesejátékot az M3 retró csatornára

2013 szeptemberében indult szintén a petíció eleinte azzal a céllal, hogy az évtizedek alatt rég nem látott élőszereplős európai mesefilmeket műsorra tűzzék az M2-re vagy a Dunára. A petíciót tudomásom szerint egy Facebookos csoport, a Retró Meseklub indította, "Retró mesefilmet, gyermekműsort, ifjúsági filmet az MTV-be" néven.
A petíciót többszázan aláírták pár hét alatt, az öregek nagy igényt tartanának ritka, DVD-n ki nem adott élőszereplős európai mesefilmek vetítésére a közmédián. Címeket nem igazán tudok mondani, mert nem ismerem azokat a filmeket.
Szeptember 22-én bejelentették a közmédia M3 retrócsatorna indulását, a Retró Meseklubosok pedig reménykedtek benne, hogy az új, kizárlóag régi filmeket sugárzó csatornán elérhetik céljukat, és viszontláthatják rajta az általuk hiányolt mesefilmeket. Az M3 Facebook oldalán azt írták az adminok, hogy nem terveznek mesét az új csatornán, ami nagy felháborodást keltett a petíciósokban. "Élőszereplős mesefilmet, mesejátékot az M3 retró csatornára" névre átkeresztelték a petíciót, ami azóta több, mint 500 aláírást ért el.
Úgy néz ki, nem hiába háborogtak: kijelentette az M3 FB-n a Virgács című magyar mesefilm tervezett vetítési idejét, és közkívánatra fogják adni. Utána Bejelentették, hogy lesznek mesefilmek, mesejátékok... Tehát a "mese" alatt nyilván úgy értették a szerkesztők, hogy rajzfilmet nem adnak. Az M3 FB idővonalán nemrég belinkelték a petíciósok által egyik elvárt NDK mesefilm, az 1963-as Holle anyó részletének linkjét, amire az M3 adminjai így reagáltak: van rá esély.

Vélemény:
Ugyan ezt a petíciót nem támogatom, de gratulálok nekik. Egyetértek, hogy a mai gyerekeknek (elsősorban a 6 éven aluliakra gondolok) ilyen mesefilmeket kell nézniük, ha tényleg igaz, hogy ezeknek tanító jellegük van, nem agresszívek, és a pszichés fejlődésüknek sem árt, ahogy Youtubeon a legtöbb régi mesefilm fórumán írják az öregek. Még az is lehet, hogy egyszer, ha lesz M3-am, belekukkantok egy ilyenbe. Biztos nem olyan vérciki, és talán tovább bírnám nézni, mint a mostani RTL-TV2 féle silány szennyműsorokat (erősen mazochista kell legyen valaki, hogy simán végig tudjon nézni mondjuk egy Éjjel Nappal Budapestet :P).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése