2013. november 30., szombat

Ilyen volt idén az M2

Majdnem két éves halasztgatás után tavaly december 22-től kezdték az M2 nappali műsorát gyerektévévé alakítani, nem is olyan rossz sikerrel. Mesecsatornák közül ha nem a legnézetteb, de idén kétszer is megelőzte a Minimaxot. Nem mindenki ismeri be, de valamivel jobban teljesít a legtöbb gyerektévéhez képest (Minimax, Nick, Cartoon, Disney), a színvonalukat veri, nemrég díjat is nyert. Ráadásul teljesen ingyen és szabadon vehető az egész országban, míg az összes többi gyerekcsatorna csak fizetős platformokon vehető.


Szinte minden megtalálható az M2-n 6-tól 20-ig: régi és pár újabb magyar mese, tévémaci, magyar ifjúsági filmsorozatok, egész estét betöltő mesefilmek, élőszereplősek, más mesecsatornától átvett tartalmak, koprodukciós félanimék, egy-egy Disney sorozat, ovis műsorok, CGI sorozatok, felnőtt fejjel is nézhető pár komolyabb amcsi rajzfilm, európai mesék, kertévék meseblokkjaiban és a köztévén rég nem látott mesék régi és új szinkronnal, "gyerekfókusz", saját vetélkedő... szóval minden megfordult már ebben az új gyerekcsatornán, ami 22 nap múlva ünnepli fennállásának első évfordulóját.

2012 december 22. Az első napi programok elég unalmasan kezdődtek. Amiket mi, nagyobbak a legnézhetőbbeknek tartottunk, az talán a Nils Holgersson meg a H2O. Az első napi programok itt olvashatóak.
"A 20:00 órától kezdődő idősávokban a fiatal értelmiségieknek, kisgyermekes családok felnőtt tagjainak kínálnak alternatívát az igényes tévénézéshez". Ezt is említették, ám nagy a csalódás, hiszen 20 óra után az éjjeli sáv műsorainak szinte semmi köze nincs annak, amit ígértek. Olyankor csak az M1 bizonyos műsorait, sorozatait vagy filmjeit ismétlik, illetve akad pár olyan, amit csak az M2-n látni (Top Gear, Jamie Oliver, Pasta, meg egy pár sorozat), de azok sem igazán azokhoz a bizonyos fiatal értelmiségekhez szólnak.

Januárban elkezdődött az M2 nappali sávjának lassú fejlődése színvonalas gyerekcsatornává. Elkezdték adni a régen vasárnap reggelenként a TV2 matiné blokkot nyitó Állatkert a hátizsákban (Zoboomafoo) című sorozatot, amiben ugyanazok a Kratts fivérek szerepelnek, mint rajzfilmhősökként a Minimaxon látható Állati küldetésben (Wild Kratts). Mivel a két sorozat összefüggésben van, így talán nem csoda, ha a kicsik körében az M2-n a legnézetebb sorozatok közé tartozik az Állatkert a hátizsákban, plusz azok a nagyobbak is biztos nézhetik, akik a TV2-n ébredtek rá vasárnap reggelente.

Februárban a Nilset már másodszor kezdték ismételni az elejétől, és egy újabb rég nem látott koprodukciós félanime, a Maja a méhecske kapott helyet, ráadásul a régi szinkronnal. Érdekessége, hogy az ajánlója a 2. évadból tartalmazott jeleneteket, ennek ellenére mégiscsak az 1. évadig adták az M2-n. Jött a Blinky Bill, HBO szinkronnal, meg a Benjamin elefánt is.

Márciusban folytatódott a haladás. 15-én igazi magyar napot tartott az M2. Egész nap kizárlóag magyar sorozatok, ifjúsági és mesefilmek szerepeltek, köztük volt a Lúdas Matyi, Mesék Mátyás királyról, Magyar népmesék, Égigérő fű, A fantasztikus nagynéni, meg mások. Még ugyanabban a hónapban kezdték bevezetni minden vasárnap délutáni időben a magyar ifjúsági sorozatok vetítését. Március 24-én a Keménykalap és Krumpliorr sorozat elindult.

Áprilistól még izgalmasabb volt az M2 kínálata: bevezették a Született kémek 3. évadját, a Megamaxon is látható Idő kalandorait (amit az M1 2007-ben adott először), kicsik és nosztalgiázó nagyok örömére a régi Tesz Vesz város, és az Albert mondja első 6 epizódja kapott helyet a csatornán. A Nilset harmadszor is megismételték mindennap. Áprilisban egyszer az M2 megelőzte a Minimaxot is.

Májusban az übernézhető rajzfilmek sorát a Garfield és barátaival meg a Heathcliffel folytatták. Az MTVA megvette majdnem a teljes Garfield sorozatot, a néhány hiányzó epizódot pedig speciális epizódokkal helyettesítették. Az egész sorozat (beleértve az MTV-s szinkronos 1. évad és a spec. részek) RTL-es szinkronnal ment végig. A Heathcliff az 1. évadig jutott el, ebből a fele Fox Kidses, a másik fele MTVA szinkronos. Utóbbi jobban illett, mert a Fox Kidses hangok ismeretlenek voltak.
Még májusban indították vasárnaponként a Kincskereső kisködmönt, illetve már negyedszer loopolták a Nilset, ami azt bizonyítja, hogy az M2 toplistás sorozatai közé tartozik. Bevezették a Maja CGI-sített változatát, ami inkább a kicsiket foglalja le, minket nagyobbakat az eredeti verzió érdekel.

Júniusban is nagysikerű sorozatok indultak. Rocky és Bakancsint már vagy 13 éve nem láthattuk a TV2 matinén. Új szinkronnal, de az egész sorozatot adják, köztük a TV2-n sosem vetített epizódokat is. A TV2-n valaki állítása szerint 52 részig ment a sorozat. Nos, az M2 úgy tűnik mind a 163-at végigtolja. A sorozat újraszinkronizálása nyilván természetes, hiszen lehet, hogy a TV2 által vetített első 52 rész szinkronja talán nem passzolt volna az MTVA által vásárolt változathoz. De inkább örüljünk neki, hogy ezt a kultikus sorozatot végigtolják mind a 163 résszel január végéig.
A Varázslók a Waverly helyből Disney sitcom sorozat indítása is elég nagy durranás lehetett, hiszen nem a legolcsóbbak a Disney produkciók. Álmomban se hittem volna, hogy a "pénzhiányosnak" említett köztévé egyszercsak ennek a borsos sorozatnak letudja mind a 4 évadot, szinte hiánytalanul, ráadásul a 3. évadtól 16:9-es képaránnyal és magyar feliratos szinkron stáblistával.
A Shaun a bárány sem volt annyira rossz döntés, ha azóta ezerrel ismételgetik, tehát toplistás lehet. Viszont csalódtam, amikor elkezdték adni a CGI-s Babar sorozatot, én jobban örülnék a régi változatnak. A régi Tüskevár sorozatot 8 héten át elkezdték adni vasárnaponként, és egészen új, CGI-s sorozatként indult a 8x10 perces, a magyar történelmi csatákat megidéző Csataterek.
Csakis a vakáció idejére meghosszabbították az M2 gyereksávját félórával.

Júliusban is az egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Újabb toplistás koprodukciós félanime volt a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal című sorozat. Ennek érdekessége, hogy digitálisan felújított verziót láthattunk, de szerencsére csakis a régi szinkronnal, így annyira nem volt zavaró az intróban a modern földgömb, a kifogástalan képminőség, meg a stáblista új betűtípusai (egyeseket viszont nem értem, mégis mit zavarja az egész, nemhogy örülnének, hogy régi szinkronnal adják). Nincs nekem Szuper TV2 (és nem is akarok), de ott azt mondják, a régi kópiával adják a sorozatot.
Ami nekem júliusban inkább nagyobb csalódást hozott, az a Mumin völgy indítása, mert az anime verziót vártam volna. Viszont biztos sokaknak hozott örömet a lengyel kultikus rajzfilmnek mondott Lolka és Bolka, akik december elejétől szünetelni fognak. Július közepétől márcsak hétvégén reggel adják a Nilset.

Augusztusban Heathcliffet váltotta a németek képregényfigurái, Fixi és Foxi sorozata, aminek a felét MTVA szinkronnal, másik felét a régivel adták. Vannak szereplők benne, akiknek hol az új, hol a régi hang állt jobban. Fixi, Foxi, Eusebia meg néhány Peppercorn gyerek hangja változatlan a két verzióban, az újban szerintem Lupo és a Peppercorn anyuka, a régiben meg a porfesszor és a Peppercorn békaszomszéd hangja áll jobban. A Peppercorn apuka mindkét hangja jó.
Augusztusban még elindult a Gógyi felügyelő, mégpedig 52 résszel, amik majdnem mind új szinkronosak voltak, de akadt Fox Kidses is. A új hangok (Quimby főnök kivételével) ugyanazok, mint a régiek, ezért sem tartom annyira zavarónak.
Elkezdték adni Tüskevár helyett a 12 részes Na végre itt a nyár című magyar sorozatot, eléggé késve.
A Willy Fog 2 is elindult a 80 napos után, régi szinkronnal, a dedósok pedig örülhettek a Tickety Tocnak. Azt ugye tudjátok, hogy a Tickety Toc nem eredeti Nick Jr sorozat, csak az eredeti csatornája az, de egy koreai studió készítette, a vetítési joga sem egészen a Nickelodeoné? Tehát ezzel nem nyitották meg az kaput, hogy egyre több Nickelodeon műsort láthassunk az M2-n, azok sem hinném, hogy olcsóbbak a Disney-nél.

Szeptembertől ismét félórával rövidebb lett a gyereksáv adásideje, és visszafogták magukat az újdonságokkal is. Abban a hónapban a legjobb újdonság inkább a Komisz aranyhal volt. Legnagyobb bánatomra nem a régi, hanem az újabb Rupert macit adták, saját gyártású sorozatként Lóti és Futit adtak, valamint a Disney Csatornán is vetített Suckers sorozatnak egy egészen eltérő változatát kezdték adni délutánonként, ráadásul minden részét végig fogják adni.

Októberben elindult a Belle és Sebastian filmsorozat. Sajnálom, hogy mégsem az animesorozatot tervezték, de az öregeknek nagyobb örömet hoz. A fekete-fehér sorozatot vagy 45 éve nem adták az MTV-n, az akkori szinkront állítólag megsemmisítették, így került képbe az új szinkron, aminek ellenére elég népszerű sorozat lett.
Elkezdték adni az Arsene Lupin sorozatot, ami a kissé rondább grafika ellenére is bő nézhető kategóriába sorolható, mert komoly történetű, nem kicsinyes, és 12 éven felüli.
A dedósok a Dunán is régebben, és a TV2 matinén is vetített Levelek Félixtől sorozatot, valamint országos premierként jött a Csűrcsavarosdi (Kerhwizz), amit Angliában állítólag egyszer szerzői jogsértés vádjával bepereltek.

Most novemberben pedig A legokosabb osztály címmel indítottak saját gyártású produkciót, nemrég pedig a csatornát díjazták is, amit méltán megérdemelt az M2.
Ebben a hónapban inkább egy olcsóbb Zorro sorozat a bő nézető újdonság, ami csak 13 részes, elég régi, és nem azonos az RTL-en vetített Warner rajzfilmváltozattal.

December mégcsak holnap lesz, de annyi szent, hogy ha a korábban a Disney Channelen vetített, az M2-n jövő héttől induló Bagoly rövidfilmsorozat nem is, de a 11-től induló Dávid a törpe már nézhetőbb kategóriába fog tartozni, mivel a TV2 matinén kb. a Rocky és Bakacsinnal egyideje nem került adásba sehol. A Nils Holgersson sorozatnak van egy egész estés rajzfilmje, amit a sorozat epizódjaiból csaptak össze, és a Minimaxon adtak régebben. Ezt 22-én délután adni fogják az M2-n. Lehet, hogy az ünnepekre is gondolni fog az M2, és talán lesz még más nézhető újdonság az idén, de erről még nem tudok semmit.

Bízom benne, hogy 2014-ben is ugyanilyen, vagy még jobb újdonsággal fogják bővíteni a gyereksáv kínálatát. A 20 óra utáni sávval is állítólag kezdeni fognak valamit, a 20 éveseket fogja megcélozni, de a tervekről szerintem még az idén többet is elárulnak.

6 megjegyzés:

 1. A cikk nem rossz, látszik rajta, hogy nagyon szereted ezt a csatornát, néha már olyan volt a cikk, mint egy sajtóközlemény. Nekem a Cartoon Network a kedvencem, remélem nem bánod, ha összehasonlítom az M2-vel. :-)
  Ahogy írtad: "13 éve nem láthattuk a TV2 matinén" és ehhez hasonlók. Ezek azt bizonyítják, hogy az M2 egy retrócsatorna, másképp fogalmazva szinte csak olyan tartalmat ad, ami már ment valahol máshol, vagy épp az Magyar Televízión. Gondolj csak bele: a saját gyártású produkciókon (tök jó amúgy, hogy vannak ilyenek) kívül igen kevés az országos premier. Ha mégis van, akkor az is régebbi sorozat (pl. 2006-os). A CN ezzel szemben sok premiert ad, remekül vegyítve egymással az új és a régi sorozatokat. Ez már egy apróság, de ha annyi más csatorna meg tudja oldani, akkor az M2 miért nem? Csomószor van, hogy egy műsor kezdési időpontjai így néznek ki: H 15.55, K 16.00, SZE 15.55, CS 16.05, P 16.00. Akkor mikor is kapcsoljon oda a néző??? Fölösleges blokk is van, ez az Esti mese. Egész nappal gyerekműsorok mennek a csatornán! Bár enélkül nem látnánk a TV macit. Sajnos az MTVA nem csatlakozik semmiféle média-kereskedőházhoz (pl. R-Time vagy Atmedia), pedig jó lenne, ha érzékelhető reklámbevételt akarnának. Ha erre nem hajlandók, akkor az M2-nek kábelcsatornának kéne lennie, mert az MTVA-ra fordított pénz brutális méreteket ölt, és így nem az adófizetők pénzéből üzemelne a csatorna. A csatorna adásideje elavult, a 6-20 óra manapság kifejezetten kevés, a minimum szerintem az 5-22 lenne. Mondjuk ebben a Cartoon Network sem jobb (6-21). A korhatárkarikák idegesítők, szerencsére a CN-en nincs ilyen. Az M2 honlapja egy nagy nulla, ezzel szemben nézd meg a Cartoon Networkét...

  VISZONT: Pozitívumként hozható fel, hogy amit elkezd az M2, abból mindig le is adja az összes epizódot (a CN csak általában). Felhozható még a rendkívül változatos kínálat. Remélem nemsokára a CN-től is vesznek majd át tartalmat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy bejött a cikk :) De azért van pár dolog a véleményedben, amit érdemes tisztázni, de ettől függetlenül lehet igazad.

   A gyereksáv adásidejének meghosszabbodására (05-22) nem igazán lehet számítani, mivel az elsődleges célcsoportnak - sokak szerint - olyankor már ágyban van a helye. Eredetileg nem konkurenciának szánták az M2-t, mert ha mégis versenybe akarnának szállni a hosszabb adásidejű (vagy 24 órás) gyerektévékkel, akkor hosszabb lenne a gyereksáv. Egyesek mégcsak igényt sem tartanak az M2 gyereksáv 14 órás adásidejére, max. napi pár órás gyereksávot képzeltek el.

   A korhatárkarikák a mostani magyar médiatörvény miatt kötelezőek. Szerencsére a korhatár nélküli "kisfiú fejes" emblémákat nem kötelező használniuk (csak a TV2 használ olyat). Ha végig lenne az M2-n a reggeli és esti gyerekbarát sávok alatt olyan fejes embléma, az sokkal idegesítőbb lenne. Ha pedig nem magyar székhelyű lenne az MTVA, akkor rég nem alkalmaznának karikát, vagy más országban lenne a székhelyük, és az ottani médiatörvény szerint üzemelnének. Kicsit zűrös lenne a műsorstruktúra, ha egyáltalán nem alkalmaznának korhatárt, össze-vissza mennének a sorozatok. Két ovis mese között például igazán furcsa lenne egy komolyabb történetű, meg komolyabb humorú sorozatot látniuk a kicsiknek, akár egy Bogyó és Babóca után Rocky és Bakacsinnal vagy Született kémekkel is zárhatnának adást. Persze ne is álmodjunk ilyenről, mert az MTVA-nál amit ők a nagyobb gyerekeknek (és persze nekünk mesenéző felnőtteknek) ítélnek, azt muszáj nekik legalább 6-osba, de legfeljebb 12-esbe sorolniuk egy esetleges NMHH büntetés elkerülése érdekében. A karikás sorozatok a menetrendjük szerint csak délelöttől délutánig adhatóak, így eszelték ki, nem lehet fellebbezni ellene, meg a karikák ellen sem.

   Az M2 lekódolása (fizetőssé, kábelcsatornává tétele) sokaknak felháborodást keltene ezek után, mert úgy a legszegényebb gyerekek egy színvonalas "mesecsatornát" veszítenének el, nem mindenkinek telhet kábeles előfizetésre, MindigTV Extra kártyára, különösen, ha drágább csomagba, és nem alapba tennék be a szolgáltatók. Most is az induló M3 miatt azért hőbörögnek, mert január elejétől lekódolják, így az M2 lekódolása a kisgyermekes családok miatt hatalmasabb botrányba ütközne. Inkább ne kívánjuk az M2 fizetőssé tételét. Most is adnak a gyereksávban egyre több reklámot, de azokat is szerencsére úgy, ahogy egy igazi köztévéhez illik: nem egyszerre 10 percen át, csak a műsorok között adnak, és nem megszakítják velük őket.

   CN-tól ha vesznek tartalmat, akkor számolni kell a 6 vagy 12-es karikákkal, mivel a mai világban azokat nem ovisoknak szánják. A CN néhány sorozatában betiltott epizódok is voltak. Több CN sorozatban komolyabb (vagy néha már durvább) poénok, és a magyar szinkronokban káromkodások is már akadnak. Ezek már az M2-n ígért erőszakmentességel és családbarát tartalommal teljesen ellenkeznének. Szerintem a Görcs ikrekkel, a Billy és Mandy-vel vagy a Bátorral tuti nem tennének próbát, mert pl. félnének, hogy az előbbiből az alsósok betanulnák Wayne-től, ahogy a tesóját percenként beszarinak nevezi, és a kisgyerekek is utána beszarinak szólítják az idősebb tesójukat :P Utóbbi kettő pedig morbidabb humorúak. Mi felnőttek ezért szeretjük a komolyabb CN vagy Nickelodeon sorozatokat (beleértve a régieket is), csak sajnos a tartalmuk, és a magas jogdíjuk miatt nem nagyon lehet bízni az M2-re. Ha esetleg van tartalom a CN-től, amit talán az M2 illetékesei megfelelőnek ítélnek, az talán a Johnny Test, a George a dzsungelből vagy a Chop Socky Chocks vagy micsoda, mert előbbit a 2. évadtól a Cookie Jar forgalmazza, a másik kettőt a Studio B vagy a Decode gyártotta. Az a közös a három cégben vagy studióban, hogy az általuk forgalmazott/készített sorozatok vetítési jogai a DHX Media-hoz tartoznak, az M2-n pedig jó sokat lehet DHX-es licenszű sorozatokkal találkozni (egy későbbi cikkben írok bővebben erről).

   Törlés
 2. Köszi a választ, annyit még elfelejtettem, hogy szintén nagyon jó, hogy az M2 legalább feliratozza a műsorait, ami a ker. gyerektévékről nem mondható el. A műsorszerkezettel tisztában vagyok, de szerintem kissé logikátlan, hogy a 12-es műsorokat kora délutánra teszik, amikor a célközönség még suliban van. Azokat kéne szerintem este 6-7 utánra pakolni. Hétvégén persze jó a kora délután.

  Azért a Disney-tartalmak se lehetnek olcsók, mégis veszik őket, elvileg Phineas és Ferb is lesz az M2-n, aminek rengeteg epizódja van. Az általad mondott CN-sorozatok valóban "durvák" lehetnek, de egy Tom és Jerry (KN/6), Scooby-Doo (6, Rejtélyek nyomában: 12), Chowder (6) vagy Sárkányok (KN/6) simán mehetne az M2-n. A legjobb lenne, ha a Star Wars: A klónok háborúját megvennék, beleértve a készülő 6. évadot is, mert úgy néz ki, az uccsó évadot a CN már nem fogja leadni a buta Disney miatt, amely megvásárolta. Január 1-jétől már nem lesz. :-(

  A reklámokról: az M2-ben a reklámszünetek hosszúságát szeretem, a köv. műsorra pl. nem kell 6-8 percet várni, csak 1-3-at. Az viszont már elég baj, hogy a hosszabb adásokat (pl. film/duplarész) nem szakítják meg. Azért vécézni is ki kell menni időnként! :D A CN a filmjeit 15-35 percenként szakítja meg reklámmal. Az még elfogadható.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én szerintem, egy régi Hanna-Barbera rajzfilmosorozatot szívesen néznék az M2-n.

   Törlés
  2. Ha lesz rá pénzük, biztos lesz.

   Törlés
  3. Én eddig nem szinkronizált Hanna-Barbera-rajzfilmeket várnék, mint a Funky Phantom, The Addams Family, Pebbles & Bamm Bamm, Fungface, meg hasonlók.

   Törlés