2015. március 10., kedd

AFT 2 - Érdekességek és tudnivalók

Majdnem két havi munka után végre elkészült az Animék, Firkák és Trollok című film folytatása, Ikerbosszú alcímmel. Facebookra 9 darabban, ma pedig teljes egészében a Youtubera is felkerült. Ebben a cikkben lesz néhány szó a történetéről, a kulisszatitkáról, a zenéiről, és a végére tartogatok meglepetést is.


A történetről

A történet Liberty Cityben játszódik, fél évvel azután, miután Mickey és Inuyasha felszabadították Los Santost Trollpofa polgármester sanyargatásából. Mickey és SpongyaBob pár napra Homér Simpsonhoz látogatnak, aki munkanélküli lett és leszegényedett a rengeteg tartozás miatt. Később Son Gokuval is összefutnak, aki Narutot keresi a vársoban, de ő már elköltözött. Naruto a város polgármesterének szabálya értelmében ingyen kellett eladnia a házát, mert nem tudott animeadót fizetni, ezért egy lezüllött panellakásba költözött. Miután megtalálják Narutot, el szeretnének menni szórakozni, de a hirtelen bevezetett útdíjat nem tudják fizetni, kénytelenek lesznek gyalog visszamenni. Ekkor futnak össze a polgármester titkárnőjével, Renivel, aki elviszi őket a polgármesterhez, hogy panaszt tegyenek a nem várt változások miatt. A polgármester szakasztott mása a film első részéből Trollpofának, kiderül az is, hogy valójában Liberty City polgármestere nem más, mint Trollpofa ikertestvére. Javítást ígér hőseinknek, de Reni felvilágosítja őket, hogy hazudik, és hogy egy időben akar bevezetni több száz új sarcot, ami Liberty City demokráciájának, a közép- és még szegényebbek, az animék és a rajzfilmhősök megélhetőségének végét jelentené. Ezért hőseink összefognak, hogy megakadályozzák Trollpofa öccsének aljas terveit. Először egy bombát rejtenek el az irodájában, ami sajnos félresikerül, aztán rádöbbennek, hogy Homért elhurcolták a rendőrök, bevették a polgármester rabszolgájának, mert nem fizette be határidőn belül az adósságát. Ekkor telik be a pohár, és megpróbálják a legbiztosabb "B" tervet: Naruto "csali" lesz, Bob kiszabadítja Homért és a többi rabszolgát a polgármester villájából, Mickey, Goku és Reni (aki valójában szintén a polgármester ellen van) pedig a polgármestert próbálják elfogni, számon kérni, és rábírni, hogy mondjon le, vagy nincs pardon.


Érdekességek a film készítéséről

Az ötlet még tavaly őszkor született, miközben az első részen dolgoztam. Élesben csak tavaly év végén kezdtem dolgozni, miután bemutattam az első filmet. Először a szöveget írtam, utána január 15-én elkezdtem az első jelenetek forgatását. A jelenetek a játékban található filmkészítővel voltak felvéve, szerkesztve. A játék videószerkesztőjében a jeleneteket előnézetben lejátszottam, azokat közben a Frapssel vettem fel. Az így elkészült videók jelenetenként jó sok helyet foglaltak, összesen kb. 16 GB-nyit, ami az előző részhez képest kicsit több lett. A film hossza 1 óra 4 percesre sikeredett.
A játék néhány szereplője le lett cserélve Mickey, Homér, Bob, Goku, Naruto és Trollface skinjére. A film végén a stáblistán meg is vannak írva, kinek a skinje melyikre volt cserélve.
A legtöbb jelenet az alap GTA IV-el készült, ám Homér, Bob és Mickey szórakozós jelenete a bowlingozás és a biliárdozás kivételével a GTA EFLC-vel készült utólag.

Utalások a "gazdagrétiekre"

A film főcíme és stáblistája kísértetiesen emlékeztet a Szomszédok-sorozatra. Aki így hiszi, nem téved. Csak Liberty Cityben nincs Széchenyi-adótorony, így inkább egy hirdetőtábláról indult a kamera.
Homér megemlíti a film elején, hogy eredeti Windows 8-at venne, ha lenne 10 ezrese, és hogy karácsonyig összegyűjt annyi pénzt, hogy visszaszállhasson a netre. Ezt mind a Vágási Feri mondta a Szomszédokban, ebből pedig Youtubeon mémek születtek (csak Vágási nem 8-at, hanem 95-öt akart).
A sorozat március 16-án tér vissza ugyan az M3-on, de nem kifejezetten ezért raktam bele a filmbe a Szomszédokra utaló részeket, mert ezeket már tavaly találtam ki év végén a történetbe.

Kaszált ötletek és nem várt ötletek

Tervezve volt eredetileg egy olyan jelenet, amiben a polgármester új adói kiszivárogtak volna, Trollpofa-ellenesek meg a városháza előtt akartak tüntetni, amiről a Liberty City városi tévéje is beszámolt volna egy élő jelentkezéssel úgy, hogy direkt rossz helyszínről tudósítottak volna. Konkrétan a 2012-es Operaház előtti tüntetés paródiája lett volna, ahol az M1 Híradójában rossz helyen tudósítottak a tüntetésről. Sajnos a történetbe nem fért bele, így mégsem készült el az a jelenet.
Nem volt még januárban a történetben a rabszolgás rész, csak február elején tettem bele, amikor egy hetes pihenőt tartottam. Korábban a polgármester utáni hajszában Mickey, Goku és Reni mellett Bobot is szerettem volna használni, de mivel Bobbal macerásabb lett volna (mert az ő skinje csak Niko Bellicét cseréli le, őt külön nem lehet a játék trainerében Bodygurad-ként előhívni), így inkább kitaláltam azt, hogy Homért elviszik a rendőrök a polgármester foglyának, mert nem fizette be az adót, Bobnak meg azt találtam ki, hogy kiszabadítsa.
A végefőcímhez szerettem volna, ha a szereplők egy-két mondatot beszélnének erről-arról, köztük Homér a "karácsonyig pénzt gyűjtök a netre" klasszikust is. Nem lett mégsem így, mert hogy a film feliratosan készült, a szereplők neveinek kiírása miatt nem igazán lett volna már helye a beszéd-feliratoknak.

A zenék

Akár csak az első filmben, ebben is hallhatóak zenék. Közöttük ismertebbek, nem túl ismertek, és olyanok is, amelyeket amerikai rajzfilmsorozatokból is felismerhetünk. Fel is sorolom, melyekből: Ren és Stimpy show (Nickelodeon), Pete és kis Pete (élőszerepes, Nickelodeon), Kablam! (Nickelodeon), Hódító hódok (csak a Tökfilkók eledele című részben, Nickelodeon), SpongyaBob (Nickelodeon), Tanárok kedvence (Teachers Pet, Disney), László tábor (Cartoon Network), de régebben volt szerencsém a Lili című 3 részes magyar sorozatot látni (Haumman Péter szerepel benne), abban is pl. Richard Harvey - "Drama Shock (g)"-jét is mintha hallottam volna. Íme az AFT 2-ben felcsendülő zenék listája, zárójelben pedig hogy melyik jelenetben hallhatóak:

Szomszédok főcím (intró)
Cyrill Watters - Crepe Suzette (intró után, Homér látogatásánál)
Dick Walter - Lonely Violin (Homér mesél a szegénységéről)
Hubert Clifford - Drama Link (n) ("Mi hoztunk annyit, hogy egész nap el tudnánk belőle mulatni.")
? (a három jó barát szórakozik)
Ronald Hanmer - Dramatic Cue (e) (zárva a szórakozóhelyek)
Laurie Johnson - Lonely Starnger ("Ebben a városban minden szórakozóhely zárva van.")
King Palmer - Holiday Playtime ("Szevasz, Son Goku! Mi járatban vagy errefelé?")
King Palmer - Spindlelegs (Goku és Mickey meglátogatják Narutot)
Ivor Slaney - Dramatic Impact #3 és #2 (Naruto megijed Mickeytől)
Richard Harvey - The Waiting Silence ("Ez egy kicsit olyan, mint nálunk fél éve Los Santosban")
Gregor Narholz - Heroes Win (Mickey és Goku elmeséli a Los Santosi hőstettüket)
Kenny Graham - Like Strange ("Hát az meg mi a szösz? Tegnap az még nem állt ott.")
Hubert Clifford - Drama Link (m) ("Nekünk nincs annyink. Most akkor hogy fogunk innen visszamenni?")
Laurie Johnson - Happy-Go-Lively (Reni első megjelenésénél)
Ivor Slaney - Dramatic Impact #3 (a polgármester első megjelenésénél)
Hubert Clifford - Drama Link (i) ("Úgy érted, ő volt a városotok polgármestere?")
Andrew Fenner - Folli the Foal ("Ne tévessze meg magukat a külsőm.")
Laurie Johnson - Happy-Go-Lively (a polgármester enyhítést "ígér")
William Farran - Footsteps of Horror (Reni elmondja, hogy a polgármester becsapta Mickeyt és Homért, és mesél a polgármester terveiről)
Dick Walter - Shock Horror ("DOH! FánkADOH!")
Ivor Slaney - Dramatic Impact #4 (Mickey "Azonnal figyelmeztetni kell őket" mondata után)
Laurie Johnson - Lonely Stranger (Mickey Narutonál és Gokunál)
Trevor Duncan - Smouldering Fury (Reni mesél a polgármesterről Narutonak és Gokunak is)
Trevor Duncan - Maniac Pursuit ("Mégsem egyszerű, mert otthon őrök védik")
King Palmer - Heavy Affliction (Reni felajánlja hőseinknek a gázsiját)
Peter Yorke - Emergency Ward 10 ("Ha elég zsenik vagyunk, akkor a keddet sem éli meg")
Ganxsta Zolee - Bumm a fejbe (Reni lövöldözésénél)
Hubert Clifford - Drama Link (c) (a jelenet végén)
Laurie Johnson - Blood In the Gutter (a rendőrök megjelennek Homérnál)
Ivor Slaney - Dramatic Impact #4 (a jelent végén)
Paddy Kingsland - Finders Creepers (Mickey belopakodik az irodába)
Ronald Hanmer - Dramatic Cue (d) (robbanás előtt)
Peter Yorke - Emergency Ward 10 (robbanás után)
Robert Cornford - Menace From the Deep (mikor Goku és Mickey visszaérnek)
Alice Deejay - Celebrate Our Love (Goku csengőhangja)
Robert Cornford - Menace From the Deep (goku telefonálásakor)
Ivor Slaney - Dramatic Impact #2 ("Akkor ismét harcolunk, mint Trollpofa ellen Los Santosban.")
Ronald Hanmer - Dramatic Cue (e) ("Az hiszem, tudom hol lehet. A polgármester villájában.")
Trevor Duncan - Maniac Pursuit (elhatározzák hőseink, hogy Homért is ki kell szabadítani)
Richard Harvey - Drama Shock (g) (internethasználati ártáblázatnál)
Bruce Campbell - Disaster (Naruto háborog)
Gregor Narholz - Flight In Panic 1 (Naruto kifut a kávézóból)
Gregor Narholz - Action Cut A (rendőr fegyvert szegez Narutora)
Trevor Duncan - Maniac Pursuit (Mickey elmondja mindenkinek a feladatát)
Gregor Narholz - Death Trap (Mickey elmondja Naruto feladatát)
Trevor Duncan - Maniac Pursuit (Naruto visszakozna)
Gregor Narholz - Point of Deaprture (m) (Naruto hajléktalannak képzeli magát Homérral)
Gregor Narholz - Heroes Win (Naruto mégis belemenne a feladatába)
Hubert Clifford - Drama Link (b) (Reni előveszi a pisztolyát)
Kenny Graham - Like Strange (Reni mesél a rendőri munkájáról)
Hubert Clifford - Drama Link (n) (Mickey hisz Reninek)
King Palmer - March of the Astronauts (Bob visszaér)
Juergen Schlachter - James Blond (úton csónakkal a sziget fele)
Paddy Kingsland - Finders Creepers (Bob behatol a polgármester kertjébe)
Ronald Hanmer - Dramatic Cue (d) (Bob késsel oson az őr mögé)
Ronald Hanmer - Dramatic Cue (g) (az első lövöldözés a szobornál)
Paddy Kingsland - Finders Creepers (Bob, Homér és Józsi kiosonnak a konyhából)
Ralph Dollimore - Hit and Run ("Riadó! A rabok szöknek!" és a polgármester csónakos üldözésénél)
Slipknot - People=Shit (Naruto páncélöklös támadásánál)
Sam Spencer - Hit and Run (Bob lövöldözésénél és autós üldözésnél)
Ralph Dollimore - Hit and Run (Bobék menekülnek kocsival)
Ronald Hanmer  - Bits and Pieces (Bobék a metróba menekülnek)
Ralph Dollimore - Hit and Run (lövöldözés a hotelban)
Gregor Narholz - Static Link (d) (Mickey a tetőn)
Alvajárók - Magic Train (Mickey csengőhangja)
Trevor Duncan - Act of Heroism (a) (Mickey fegyvert fog a polgármesterre)
Hubert Clifford - Terror by Night (a polgármester elmondja, hogy honnan tudott a merényletről)
Johhny Pearson - Graveyard ("Magához képest az animés és rajzfilmes gonosztevők is igazi angyalok")
Pete Rugolo - Finger of Fear (polgármester folytatja a történetét)
Hubert Clifford - Drama Link (g) (előjön az őr)
Gregor Narholz - Killer Birds (az őr fegyvert fog Mickeyre)
Trevor Duncan - Act of Heroism (a) (a park mutatása)
Richard Harvey - Silent Scream (a) (a polgármester a város összes autópályájának fizetőssé tételéről beszél/mutatja a hidat)
Gregor Narholz - Action Cut A (polgármester megadja az utolsó esélyt Mickeynek)
Harry Bluestone, Emil Cadkin - Finger of Suspicion 1 és 2 (Reni fegyvert fog a polgármesterre)
Hubert Clifford - Drama Link (k) (a polgármester meglátja a földön a pisztolyt, odafutna érte, de Reni meglövi)
Slipknot - People=Shit (a polgármester kivégzésénél)
Graham De Wilde - Send Them Victorius (b) (a kivégzés után)
Laurie Johnson - Happy-Go-Lively (a buszmegállónál)
Gregor Narholz - Heroes Win ("Mindenki hős volt")
David Holmes - 69 Police (búcsúzásnál, végkifejlet szövegeknél)
Folton Folk - A teherautó (Homér kamiont vezet)
Szomszédok végefőcím (stáblistánál)

Íme az egy óra hosszúságú alkotás:


Mit jelent a film végén a "Találkozunk hamarosan ismét San Andreasban"?

A film stáblistájában szereplő utolsó mondat akár bejelentésnek is vehető. Valóban tervezve van egy harmadik rész, ami már eltér az első kettőtől. Az új részben a trollok nem kapnak jelentősebb szerepet, nem Trollface lesz a főgonosz. Az AFT 3-ban a főgonoszok már nem ördögi polgármesterek lesznek, hanem egy kitalált tiniceleb-duó, a Kapzsi Hapsik. Hőseinknek az AFT 3-ban nem egy város felszabadítása lesz a cél, hanem már az egész világ megmentése a Kapzsi Hapsik ördögi terveitől, agymosásától és világuralmától. A Kapzsi Hapsik egy kitalált magyar városban, Westparkból indulnak világhódító turnéra, hogy új lemezükkel meghódítsák San Andreast, utána az egész világot. Habár eddig semmi gond nem lenne azzal, ha magyar énekesek világsztárok lesznek, ám a Kapzsi Hapsi duója kifejezetten a pénzre hajt, számaik a bulira, a piára, a szexre, a pénzre, az éjszakai életre és más káros tevékenységre uszítja a gyanútlan rajongóit, ráadásul a Kapzsi Hapsik nem is olyanok, amilyennek a magyar médiában ismerik. Ráadásul korruptak is. Szerencsére egy hős hármasfogat, a Három Fejes egyszer leleplezte a gonosz celebduót, de a rajongóik nem hisznek az ellenük mutató bizonyítékoknak. A Három Fejes nem hagyja, hogy a Kapzsi Hapsik Magyarország után az egész világot megfertőzzék a "rózsaszín pestissel", mert annak globális és negatív következménnyel járna a távoli jövőre nézve, ha az egész világ Kapzsi Hapsi-fan lenne.
Fentebb egy kicsit beszéltem a Westpark-sorozat, A Három Fejes című, még el sem készült regény/képregénysorozatáról. Ezt a Három Fejest fogja előlegezni majd az AFT 3. Amolyan AFT-Három Fejes crossover lesz.
A történet szerint az agymosó Kapzsi Hapsik Los Santosba utaznak, hogy Magyarország után San Andreassal is "megszerettessék" magukat, újabb rajongótáborokat szerezve. Szerencsére a Három Fejes utánuk megy, hogy elkaphassák őket, és megakadályozhassák őket galád terveikben. A film elején lesz is egy ilyen autósüldözés, utána a Kapzsik menedéket találnak a Firkáknál és az Animéknél, akik először tényleg azt hiszik, hogy egy ártatlan énekespárost védenek. Ám a hős Fejesek felvilágosítják őket, hogy becsapták őket, ezért az Animék vezére, Inuyasha, valamint a Firkák vezetője, Mickey összefog a Három Fejessel, hogy megakadályozhassák a Kapzsi Hapsikat a turnéjukban, és hogy végezhessenek velük - ami hiába, mert ugyanis idővel fel tudnak támadni, és ugyanúgy kezdődik minden elölről a Három Fejes számára. Ha nem is maradnak örökre halottak a Kapzsiék, de legalább megpróbálják elvenni a kedvüket a világ meghódításától.

Persze még nagyon messzi van az AFT 3 bemutatója, ha még március végén elkezdem felvenni a jeleneteket, akkor leghamarabb májusban lenne bemutató, ami egyben a Három Fejes-sorozatot is bemutatja. Részletek az AFT 3-ról majd később lesznek.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Mickey, Inuyasha és SpongyaBob már egész biztos lesznek, valamint Trollface is (mellékszerepben), de még nem dőlt el minden.
      A Három Fejest alakítók: Groove Streetből az egyik tag, a kopasz taxisofőr és Zero lesznek. Ellenségeik a Kapzsi Hapsik: Claude, aki a SA-ban Catalina pasija és egyben a GTA 3 főhőse, és Maccer a SA-ból.

      Törlés