2016. január 1., péntek

M2 - 2015-ös évértékelő

Az év első blogbejegyzésében az állami gyerektévé, az M2 tavalyi 2015-ös eseményeit elemezzük és értékeljük. A tavalyi év folyamán sajnos annyira nem nyerte el a tetszésemet, amit csináltak, hogy ennek hatására ősz óta nem is készítek a csatorna programjairól semmilyen írást. Megfogadtam, hogy ha adnak valami különöset, akkor arról Facebookon vagy a blogban a kishírekben írok értesítőt (ősz óta csak kétszer volt rá okom). Ugyan nem volt egy izgalmas év a tavalyi a 2014-eshez képest, annyi esélyt mégis megérdemelnek, hogy elkészüljön ez az írás. Lássuk a medvét!


A kisgyerekek éve volt

A csatorna tavalyi új sorozatainak nagy része kifejezetten kisgyerekeknek szólt. Voltak köztük oktatási, és ismeretterjesztő jellegűek is. A hétköznapi műsorszerkezet túlnyomórészt is a tanulékony 6 éven aluliaknak kedvezett hétköznap, ugyanis az M2 műsorszerkezete szerint a 6 és 12 éven felüli sorozatokat - nem számít nekik, hogy nézettségi szempontból az iskola vagy meló akadály - csak délelőtt és délután adják, így hétköznap az ovisabb sorozatok napi 8-9 órát tettek ki. A 4-14 éves korosztálynak, illetve a 18-49-ben még inkább problémás szokott lenni, hogy a komolyabb sorozatokat csak olyan időben adják, mikor nekik suli/meló van.Amik megérdemelnek pár szót

Szerencsére nem csak a kisgyerekeknek adtak új sorozatokat, filmeket, hanem a kicsit idősebb korosztálynak is kedveztek néhány, más csatornán rég nem látott újdonsággal és különlegességgel. A "tovább" mögött ezekről olvashatunk bővebben.


A 2015-ös újévet például az első Kenguk-sorozattal indították, viszont új szinkronnal, Kengu-kalandok címen. Szerencsés időpontban (késő délután, estefele) adták naponta, mivel korhatár nélküli sorozatként adták. Az új szinkron sem lett rossz, ugyanis a fontosabb szereplők nagy része a régi hangokkal lettek szinkronizálva, ami a húszéveseknek lehetett a legjobb, akik azt a mesét még az RTL-en nézték 17 évvel ezelőtt.


2015 májusában tervezték a Tintin kalandjait hétköznap délután, de egy hirtelen műsorváltozás miatt ezt júliusra tették át. Helyette délután A komisz aranyhal sokadik ismétlését vették elő, este viszont a Franklin indult. A régi Minimaxos sorozatot az ott leadott 65 résszel adta az M2, eredeti szinkronnal.Egészen új szinkront kapott viszont a júniusban indult Tabaluga, aminek a teljes sorozatát végigadták, köztük a TV2-n nem látott utolsó évadot is. Ennek a sorozatnak 18 év kellett, hogy Magyarországon befejezett legyen. Ugyancsak júniusban indult a Minimax egy másik régi sorozata, az inkább kisgyerekeknek szóló Milo.

Nyáron a vakáció ideje alatt szinte naponta adtak mesefilmeket. Ezekből a leginkább a 20 éveseket érdeklőeket említem. Leadták az első Babar-filmet, az 1977-es Gulliver utazásait (a második szinkronnal).

Júliusban két havi halasztás után képernyőre került a 39 részes Tintin kalandjai, de csak a TV2-es szinkronnal, és heti egy résszel (szombat délután új rész, vasárnap ismétlés), de még ez is jobb, mint a sok óvodás mese százezredik ismétlése.Júliusban szintén heti egy résszel (vasárnap délután új rész, hétfőn délelőtt ismétlés) kezdték adni a Magyarországon csak VHS-en és DVD-n kiadott Kalandozások Odüsszeiában című sorozat első 13 részét. Ez egy amerikai rajzfilmsorozat volt a 90-es évekből. Nem egy nagy márkás cég készítette, és nem is televíziós sorozat volt, de viszont volt története, tanulságos is volt és eléggé komoly. A legkomolyabb pillanat a 9. részben volt, amikor néhány percre nácik voltak benne - vagy legalábbis nácikat emlegettek -, ráadásul a náci vezért is mutatták, aki körül igazi horogkeresztes emblémák voltak, nem pedig hangulatjel-fejjel parodizáltak, mint a Hey Arnold egyik részében volt. Egy gyerektévétől elég komoly húzás volt a nácis rész, ráadásul mindössze 6-os korhatár jelöléssel. Nem is csoda, hiszen nem is tévés vetítésre szánták eredetileg a Kalandozások Odüsszeiábant.

                             Kép a Kalandozások Odüsszeiában 9. részéből
Szeptemberben csatornapremierként leadták a korábban a TV2-n vetített Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény című filmet, ami a brit Aardman gyurmafilm-stúdió és az amerikai Dreamworks Animation animációs stúdió közös filmje. Ezzel egy időben ez volt az M2 első Dreamworks-animációs filmje, tehát ha akarnak, akkor a drágább cégek közül nem csak a Disney filmjeiből tudnak mozizni.Az ősz folyamán a nem sok szolgáltatóban vehető Boomerang csatornán (a Cartoon Network "tesója") látható, más cégektől vásárolt sorozatok közül három is kapott helyet az M2-n. Az egyik szeptemberben az új Gógyi felügyelő volt, amit saját, új szinkronnal adtak, a régi sorozat hangjaival, így bizonyára a húszéveseknek (legalábbis akik 3D-ként is értékelik a sorozatot) kedvezhetett jobban. Októberben pedig jött a Dzsungelriportok - A mentőakció, de csak saját, egészen új szinkronnal, Dzsungelbanda - Mentés indul! címmel, és Az ifjú Robin Hood kalandjai is jött, változatlan szinkronnal, amit a Boomerang amúgy is MTVA-s szinkronnal adott, így nyilván nem panaszkodnak rá a nézők.

Nagyjából ennyit tudtam írni az érdemi sorozatokról. 

Összegezésképpen

2015-ben sem volt annyira rémes az M2 kínálata, ám mégis jobb volt a 2014-es, amikor ugyanis valamivel több, a 20 évesek kedvenc régi Minimaxos sorozatait adták. Ha a régi sorozatok mennyisége ugyanannyi lett volna, mint 2014-ben, akkor biztos hosszabb lenne a fentebbi "Amik megérdemelnek pár szót" rész. Egytől ötig terjedő skálán az M2 2014-es évét négyesre tudnám értékelni, a tavalyi 2015-öset viszont csak hármasra. Szóval egy kicsit azért többet vártunk volna el az M2-től. Látszik a hétköznapi műsorszerkezeten - amiről fentebb "A kisgyerekek éve volt" részben is írtam - hogy nem igazán erőltetik meg magukat a kicsit idősebb nézőkért, és hogy szinte semmi olyan ötletjavaslatot, sorozatot, műsorszerkezetet nem képesek megfontolni, amivel nézettségben a 4-14 éves korosztályban akár első helyre is felugorhatnának. Nem is csoda, hiszen egyedül kapcsolatba lépni velük csak a közönségszolgálat emailén van leginkább lehetőség, sajnos nincs hivatalos Facebook oldala az M2-nek, ami ha lenne, biztos ezerrel özönlenének a jobbnál jobb javaslatok.

Milyen lehet 2016-ban?

Sok jót nem remélnék idén az M2-re 2016-ban, mert általában legtöbb esetben ellenkezőjére sülnek a dolgok.
A Gyerek Világ egy-két forrásából tudom, hogy akár idén érkezhet a Nick Jr. Réci és Béci sorozata, illetve valami Little Houdini, ami elsőre animének tűnik, de valójában francia és nem is japán. A Mediatoon forgalmazó oldalán a Marci (Cedric) sorozatnál a Major Broadcasters-nél látható az MTVA logó, illetve 2013-ban is kiderült, hogy tervben van. Talán a 156 részes sorozat már idén ismét képernyőre kerülhet 4-5 éves szünet után.
Idén sem lesz mentes az M2 mozifilmjei Disney-filmektől, de ezek leginkább valószínűleg a Dunán már korábban látottak lesznek. Január 23-án és 24-én például jön a korábban a Dunán vetített Úton hazafelé első és második része.
Remélhetőleg nem fogják hanyagolni nagyon a húszéveseket, ugyanis a Minimaxon látott Pöttöm George már holnaptól indul hétvégén délután. Mind a 40 részt leadják, tehát ha nem lesz változás, 20 hét alatt be is fejezik.
Más Minimaxos sorozatot is fognak indítani: holnaptól minden hétvégén reggel vagy délelőtt indul A kis herceg sorozat első 52 része.
Változik januártól az M2 műsorszerkezete: hétköznap annyi lesz a változás, hogy déltől két órán át magyar filmeket és sorozatokat fognak adni, többnyire 6-os és 12-es korhatárjelöléssel. A hétvégi műsorváltozás kicsit komolyabb lesz: A hétvégi műsorszerkezet ismétlésmentes lesz, vagyis a hétvégén vetített sorozatok nem kapnak ismétlést, illetve már szombat és vasárnap délelőtt is fognak adni egy-egy filmet, azoknak sem lesz másnap ismétlésük, mint eddig (a szombat délutáni filmet másnap vasárnap reggel ismételték). Több tízperces sorozat hétvégén dupla résszel fog menni, így egy-egy ilyen tízperces sorozatból hétvégén heti négy rész lesz látható. Sajnos több értékelhetőbb sorozatuk is eltűnik januártól a képernyőről: nem fejezik be hétvégén a Phineas és Ferb-öt, a Garfield-ot, és a Rocky és Bakacsint sem.
Érdekesség, hogy néhány hírportál arról írt egy hónapja, hogy 2016-ban az MTVA csatornák reklámidejét az Atmedia fogja értékesíteni, ami azt jelentheti, hogy nemcsak közpénzből lenne bevétele az M2-nek. Hogy hivatalosan mikor is fogják bejelenteni, azt még nem tudni, mert a média-kereskedőház oldalán még nem láthatóak az MTVA csatornák logói.

Mit várnánk el 2016-ban?

Hogy példát vegyen az M2 a cseh közszolgálati gyerektévétől. Hogy a mi "közszolgálati" gyerektévénken is cégektől és nemzetiségtől függetlenül legyenek vegyesen - mint eddig is - régi sorozatok, filmek, de mellettük ne csak a Disney csatorna és a Minimax, hanem más nagyobb kábeles gyerektévék, mint a Cartoon Network és a Nickelodeon néhány sorozata is kapjon helyet a kínálatban. Jó, nem azt mondom, hogy kutyakötelességük lenne a Parkműsor vagy a BAFTA-díjas Gumball bemutatása (utóbbit két európai közszolgálati gyerektévé is nyomja (a KiKA és a CT:D), de akkor is lehetnek olyan sorozatok a Cartoon Network-től vagy a Nickelodeontól, amik az M2-n is elférnének, és nem csak hogy hiánypótló lenne azoknak, akiknek nincs kábeles előfizetésük, de még a nézettségen is kisebb javulást eredményeznének.
Talán egyszerűbb elvárás lenne, hogy ha hétköznap a 6-os és a 12-es korhatár-besorolású produkciókat - az iskolások és az idősebb, meseszerető munkás felnőttek kedvéért - délutántól estig adnák, persze lehetne ugyanúgy a korhatár nélkülieket is adni a jelenleg megszokott késő délutáni/kora esti sávban, de akkor legalább vegyesen a 6-osokkal.
És az animék vetítése is még különösen elvárandó lenne, hiszen Magyarországon a japán animációból az országos tévék évek óta szinte semmit sem adnak érdemben, kábeltévén pedig igencsak elenyésző mennyiségben láthatóak. Évi 80 milliárdból (+ az az állítólagos reklámbevételük 2016-ban) bőven telne egy-egy animefilmre, vagy rövidebb sorozatra. Ha gyerekbarát anime, az nappal is jöhet, ha pedig olyan komoly, mint az A+ vagy az Animax volt, akkor természetesen a Petőfi TV-ben szigorúan csak este 9-10 után és megfelelő korhatár-besorolással. 2015 novemberében és decemberben az M2-n és a Petőfi TV-n (március 15. óta ez a neve a 20-tól 6-ig tartó sávnak) párszor foglalkoztak japán témával, de csak élőszerepesen. November 1-én a Petőfi TV adta a Filmklub keretén belül A fiam családja című filmet, november 7-én az Én vagyok itt műsorában egy téma volt az animések és a cosplayerek világa, december 22-én és 30-án az M2 leadott egy-egy EBU-s japán gyermek-ismeretterjesztő rövidfilmet. Ezek után tényleg mérvadó lenne a japán animáció bevezetése is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése